Hebben ongedocumenteerden huurrecht?

Niet iedereen heeft het geluk om over geldige papieren te beschikken. Hebben mensen geen verblijfstitel, dan is sprake van ongedocumenteerden. Maar deze mensen moeten ook ergens wonen. Vaak huren ze onder en zitten ze in een extra kwetsbare positie. Toch zijn ze niet altijd rechteloos.

Kan een  ongedocumenteerde die slachtoffer van oplichting met huisvesting aangifte doen bij de politie?

Een ongedocumenteerde KAN aangifte doen van oplichting, zonder vervolgd te worden. In de praktijk gebeurt dit bijna niet. Deze mensen hebben geen groot vertrouwen in alles wat te maken heeft met politie en autoriteit. En ze hebben geen DIGID, dus moeten ze persoonlijk aangifte doen. Ook zijn we zaken tegen gekomen waarin de politie weigert de aangifte op te nemen, of dat pas maanden later doet.

Toch kan het wel, zonder gevolgen. Bijvoorbeeld als mensen het slachtoffer zijn van een nep advertentie van een kamer of woning te huur. De ongedocumenteerde betaalt de borg en neemt de sleutels in ontvangst. Vervolgens komt hij of zij er achter dat het slot is vervangen.

Wat voor type bewijs kan je verzamelen om misverstanden te bewijzen?

We zien situaties waarbij een huisjesmelker contact geld in ontvangst neemt, zodat er geen bewijs van betaling is. Omdat veel ongedocumenteerden  geen toegang tot een bankrekening hebben, kunnen ze het huurbedrag niet overmaken. Vaak moeten ze het geld in een envelop in hun eigen brievenbus doen, waar ze zelf geen toegang toe hebben. (Dus eventuele berichten van rechtszaken bereiken hun ook slecht.) Toch is er vaak veel in berichten op bijvoorbeeld Whatsapp te vinden over betalingsmomenten, borg of huurverhogingen. Als er al terugkerend Whatsapp verkeer is met: “ik kom op 20 juli de huur ophalen uit de brievenbus”, valt aannemelijk te maken dat een (onder)verhuurder verdient aan deze situatie. Ook video- of geluidopnames van overhandigen huurpenningen, verklaringen van getuigen en uiteraard een schriftelijk huurcontract kunnen van betekenis zijn.

Kan je een huurcontract laten opstellen als de huurder geen

verblijfstatus heeft?

Ja, dat kan. Huurrecht is universeel. Het is niet illegaal om je huis te verhuren aan ongedocumenteerden. Kijk voor meer informatie ook op deze pagina van Stichting Los.

In de praktijk is het verschil in machtspositie tussen dit type huurders en de (onder)verhuurder erg groot. Als de huurder aanspraak maakt op rechten, wordt snel gedreigd om de vreemdelingenpolitie te tippen. Dit is in feite onzin : in Amsterdam worden ongedocumenteerden met rust gelaten tenzij ze criminele zaken doen. Toch is die dreiging vaak  al genoeg om te vertrekken. Dus er zijn weinig ongedocumenteerden die een huurcontract durven vragen. Ze zijn allang blij dat ze ergens kunnen verblijven. Bovendien hoef je om te huren geen schriftelijk contact te hebben, maar het is dus zeker in deze gevallen wel handig.

Wat kan !Woon betekenen met juridische hulp en advies voor ongedocumenteerden?

We kunnen bemiddelen met een corporatie als sprake is van onderverhuur in een corporatiewoning. We kunnen ook contact opnemen met de (onder)verhuurder. Zo nodig kunnen we proberen de zaak te versterken door contact op te nemen houden met de politie en/of een advocaat. Bijvoorbeeld om te zorgen dat aangifte gedaan kan worden van oplichting.

In de praktijk zien we heel verschillende reacties van corporaties. Rochdale wilde bijvoorbeeld een ontruiming tegen ongedocumenteerden laten doorgaan terwijl op het uitzettingsbevel de verkeerde namen stonden. Dat kan niet zomaar en dankzij ons contact bij de politie is dat toen niet doorgegaan. De Alliantie reageert doorgaans veel behulpzamer, omdat zij een soort van standaard regeling bieden die ieder ander ook zou krijgen bij onderhuur van een corporatie woning. Bij bewezen onderhuur wordt het contract met de hoofdhuurder opgezegd en de onderhuurder krijgt tot 6 maanden ‘uitwoon-periode’ om iets anders te vinden.

Bij particuliere verhuurders zien we verhuur via een dubieuze organisatie waar de verhuurder zelf niet van weet. Soms is de verhuurder zelf dubieus. We kunnen in elk geval meekijken en onderzoeken of we de verhuurder kennen en of we iets kunnen doen.

Artikel delen:

!WOON