Aanvangshuurprijs. Verhuurder is niet eens met punten toekenning van Huurcommissie.

Kenmerk: CV 09-980
Datum uitspraak:
Rechter: M.V. Ulrici
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder eist vernietiging uitspraak Huurcommissie en verhuur in de vrije sector, indien wel puntentelling, dan moeten de punten voor keuken, sanitair en omgeving omhoog. Rechter gaat deels mee in de eis van de verhuurder. De puntentelling blijft gelden maar wordt aangepast op de 3 punten, keuken en sanitair geheel en omgeving deels. De eigen proceskosten worden door de beide partijen gedragen.

Samenvatting

Huurder is expet, huurt een woning bij verhuurder de aanvangshuurprijs is geliberaliseerd. Start toetsingsprocedure en de huurprijs wordt verlaagd naar 88 punten (372,77 euro).

De verhuurder gaat in hoger beroep bij de kantonrechter, hij stelt dat de woning eigen tot de vrije sector behoord, gezien de afwerking de luxe en ligging van de woning. Tevens stelt hij dat voor expet verhuur de HPW niet van toepassing is en alle woningen in de vrije sector zitten. De verhuurder eist vernietiging van de uitspraak Huurcommissie. Indien de punten telling toch geld moet voor de keuken in totaal 17 punten moeten worden toegewezen, voor sanitair 24,5 punt en de omgevingspunten op 25 moeten worden gesteld.

De huurder maakt bezwaar hier tegen en stelt dat de HPW gewoon van toepassing is, ook al is hij een expet. De woning is wel netje afgewerkt maar niet overdadig luxe en deze hoger afwerking heeft volgens de huurder geen invloed op de toe te wijzen punten.

De rechter gaat grotendeels mee in de stelling van de verhuurder. Dat een expet geen recht heeft op huurbescherming wordt afgewezen. Voor de keuken en de badkamer worden de punten toegekend aan de verhuurder. De stelling dat de punten voor de woon omgeving naar 25 moeten vind de rechter te hoog aangezien het uitzicht aan de achter kant van de woning door bebouwing ernstig wordt belemmerd. 20 punten komen wel redelijk over. De kantonrechter vernietigd de uitspraak van de Huurcommissie. Het punten aantal wordt 109 met een huurprijs van 469,75 euro per maand, deze huurprijs gaat in per 31 mei 2008. De rechter compenseert de proceskosten, iedere partij draagt zijn eigen kosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON