Afdwingen herstel gebreken na uitspraak HUCO

Kenmerk: 10824018 KK EXPL 23-741
Datum uitspraak: 19 januari 2024
Rechter: B.T. Beuving
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder huurt een woning van Rappange, waarbij de Huurcommissie op 9 juni 2023 gebreken heeft vastgesteld en de huur tijdelijk heeft verlaagd. Beide partijen willen spoedig herstel van de gebreken, maar er is onenigheid over de medewerking van huurder aan de aannemer. Rappange vordert ontruiming van de woning vanwege overlast, en subsidiair ontruiming voor maximaal vier dagen om de gebreken te herstellen. In reconventie eist huurder op korte termijn herstel van de vastgestelde gebreken, waaronder inbouwapparatuur, onder dreiging van een dwangsom.

Samenvatting

Cliënt wordt niet ontruimd vanwege onvoldoende onderbouwing, ook het overlast is niet voldoende onderbouwd. Client moet wel meewerken aan het verlaten van zijn woning voor max. 4 dagdelen voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden. De tegenvordering is helaas afgewezen (concrete hersteldatum van alle gebreken onder straffe van een dwangsom) omdat de rechter vond dat Rappange duidelijk liet weten dat zij tot herstel over wilde gaan, maar Rappange wil niet alle gebreken herstellen die de Huurcommissie heeft erkend omdat een aantal gebreken volgens Rappange al zouden zijn uitgevoerd (wat niet zo is). Uiteindelijk zal de Huurcommissie dat in een herstelmeldingsprocedure moeten beoordelen.

Cliënt is veroordeeld in de proceskosten. (Waarschijnlijk heeft de rechter meegewogen dat cliënt in twee eerdere vonnissen betrokken is geweest waarbij er sprake zou zijn geweest van voorbereidingen voor het opzetten van een hennepkwekerij, overlast en onderhuur).

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON