Atelier en woonruimte: huurrecht woonruimte niet van toepassing

Kenmerk: ZKN 3393618 EA VERZ 14-84
Datum uitspraak: 23 januari 2015
Rechter: Kantonrechter
Instantie: Kantonrechter, rechtbank
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Atelier en woonruimte betreft (ver)huur van overige bedrijfsruimte (230A). Ontruiming uitgesteld ivm belangenafweging.

Samenvatting

Discussie of woonruimte of bedrijfsruimte aan huurder is verhuurd. Kantonrechter beslist dat bedrijfsruimte (atelier) is verhuurd. Dat huurder vervolgens in atelier is gaan wonen heeft niet tot gevolg dat de bestemming is gewijzigd als gevolg van wilsovereenstemming van partijen daarover.

Verhuurder wil de huurprijs verhogen (dit is wel mogelijk bij bedrijfsruimte maar niet bij woonruimte). Uiteindelijk is de vraag aan de rechter voorgelegd; is er sprake van bedrijfsruimte of woonruimte? Rechter oordeelde dat er sprake is van bedrijfsruimte. Doordat partijen geen overeenstemming kunnen bereiken over de huurprijs en is ontruiming toegewezen. Ontruimingstermijn is verlengd (dit is overigens gebruikelijk bij 230A-bedrijfsruimte) ivm de belangenafweging tussen partijen. Belang huurder bij langer ontruimingstermijn is groter dan belang verhuurder bij ontruiming.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON