Beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik.

Kenmerk: CV 09-21279
Datum uitspraak: 30 november 2010
Rechter: M.P.A.M. Fruytier
Instantie: Sector kanton
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Vordering tot ontruiming is toegewezen omdat eigenaar een autistische zoon heeft die hij wil gaan begeleiden in woning boven hem (zie vonnis dd 30/11/2010). Huurster gaat in beroep tegen vonnis.

Samenvatting

Eigenaar vordert de ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van de woning omdat eigenaar een autistische zoon heeft die hij wil zelf wil gaan begeleiden in de woning boven hem. De zoon is tijdelijk uit huis geweest omdat de situatie niet te houden was. Nu is de zoon terug en keren de problemen weer terug. De huidige woonruimte is te klein en voldoet niet meer. Daarom zegt de eigenaar de huurovereenkomst met de huurster boven hem opzeggen zodat zijn zoon daar kan wonen en hij de gepaste begeleiding kan geven. Eigenaar stelt dat de huurster met haar lange woonduur eenvoudig aan passende woonruimte in de buurt van haar huidige huis kan komen.

De huurster verweerd zich hier tegen en stelt dat de woning op 2 hoog, dat ook van de eigenaar is, recent was vrijgekomen maar deze nu duur wordt verhuurt aan expats. Op die woning had de zoon ook kunnen wonen of had de huurster naar kunnen door verhuizen.

De rechter wijst de eis aan de eigenaar toe. De eigenaar heeft een dringen eigenbelang omdat de huidige woonruimte te kort schiet en de eigenaar geen ander bezit heeft. Daarnaast is de langdurige begeleiding van zijn zoon op deze manier het best uit te voeren.
De eigenaar wordt wel veroordeeld om een verhuisvergoeding van 7500,- euro te betalen aan de huurster omdat ze te oud is om zelf met een busje haar spullen te verplaatsen. De partijen compenseren hun eigen kosten en de huurster wordt veroordeeld in de dagvaarding- en griffiekosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON