Bemiddelingsbureau Perfect Housing opgedoekt, toch geld terug

Kenmerk: 6897758 CV EXPL 18-10368
Datum uitspraak: 2 mei 2019
Rechter: Y.A.M. Jacobs
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Een huurder betaalde in maart 2013 € 1.663 bemiddelingskosten aan bemiddelingsbureau Perfect Housing. Sinds juli 2015 bestaat dit bureau niet meer (er is wel een andere Perfect Housing met een ander KvK nummer). Terugvordering leek onmogelijk. De voormalige bestuurders van het bureau, Scope Group B.V. en Mike R., zijn gedagvaard. De eis om terug te betalen werd toegekend.

Samenvatting

Vonnis op Rechtspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:3782

Blog over deze zaak: https://www.wooninfo.nl/nieuws/2019/06/bemiddelingsbureau-opgedoekt-huurder-krijgt-toch-geld-terug/

“Bemiddelingsbureau opgedoekt, toch geld terug

12 juni 2019 – Ook als een bemiddelingsbureau niet meer bestaat is het soms mogelijk om bemiddelingskosten terug te vorderen. Dat blijkt uit een recent vonnis van de Rechtbank Amsterdam. Die bepaalde dat een persoon achter het opgeheven Perfect Housing € 1.663 aan een huurder moet terugbetalen. De huurder betaalde dit bedrag toen hij in maart 2013 via het bemiddelingsbureau een woning huurde.
Perfect Housing was lange tijd een grote speler op de markt van verhuurmakelaars. Ook stonden zij bekend als een bureau dat onterecht bemiddelingskosten bij huurders in rekening bracht, kosten die steeds meer huurders met succes wisten terug te vorderen.

Het toenemende aantal claims is vermoedelijk de reden geweest dat Perfect Housing in juli 2015 ophield te bestaan. Het lijkt op een poging om te voorkomen dat huurders nog langer hun geld zouden terugvorderen. De rechter doorzag dit en bepaalde dat een bestuurder van Perfect Housing de bemiddelingskosten aan de huurder moet terugbetalen, vermeerderd met de rente vanaf de betalingsdatum plus de kosten van de procedure. In 2017 kreeg een huurder zijn aan Perfect Housing betaalde bemiddelingskosten al retour in een vergelijkbare procedure, het bedrijf liet het toen niet op een uitspraak van de rechter aankomen.

Dus heb jij ook bemiddelingskosten betaald aan Perfect Housing? Of aan een ander bemiddelingsbureau dat ‘ verdwenen’ is? Mail ons dan. Terugvorderen van een bedrijf dat niet meer bestaat lukt niet altijd, maar uit deze zaak blijkt dat het niet onmogelijk is.

Om verwarring te voorkomen; de website waarop Perfect Housing destijds huurwoningen aanbood bestaat nog steeds maar is inmiddels eigendom van een ander bedrijf. Deze website heeft dus niets te maken met de ‘oude’ Perfect Housing.”

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON