Bemiddelingskosten / ‘contractkosten’

Kenmerk: 5775325 CV EXPL 17-5876
Datum uitspraak: 24 juli 2017
Rechter: L. van Berkum
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Bemiddelingsbureau bracht huurder € 453,75 (incl. BTW) ‘contractkosten’ in rekening voor het huren van een woonruimte die zij op de website van de bemiddelaar had gevonden. Verweer van bemiddelaar bij de rechter dat deze kosten waren voor diverse geleverde diensten (o.a. aanvraag energie) die niet vallen onder bemiddeling hield geen stand. Bemiddelaar werd ook betaald door de verhuurder.

Samenvatting

Expat vond een woning op een website van bemiddelingsbureau maar moest deze “contractkosten” van € 375,- plus BTW betalen. Huurder begrijpt later dat een ‘agency fee’ niet gevraagd mag worden en vraagt geld terug. Bemiddelaar verklaart dat het geen bemiddelingskosten zijn maar contractkosten. Hoe hoog mogen die eigenlijk zijn?

Vonnis: bemiddelingsbureau moet huurder € 453,- ‘contractkosten’ terugbetalen. Daar komt nog € 652,- bovenop aan bijkomende kosten en de wettelijke rente.
Uit het vonnis blijkt dat de bemiddelaar ook een bedrag van de verhuurder ontving en dus “twee heren diende”.

Verweer bemiddelaar: “huurder moest ‘contractkosten’ betalen voor diverse geleverde diensten (o.a. aanvraag energie, TV, internet, een extra bezichtiging en een eerdere check-in dan oorspronkelijk was afgesproken). Ook zou de huurder de bemiddelaar hebben ingeschakeld voor een technisch probleem in het gehuurde waar de beheerder eigenlijk voor verantwoordelijk was en terwijl toen de contractuele relatie met de verhuurder al beëindigd was. Voorgaande posten vallen niet onder bemiddeling.”
De rechter vond dit niet relevant. Vast staat dat de kosten die huurders hebben moeten betalen vast stonden bij de totstandkoming van de huurovereenkomst en ook moesten worden betaald. Dit stond ook op de website van de bemiddelaar vermeld. Deze kosten werden niet afhankelijk gesteld van een opdracht tot het verrichten van werkzaamheden die niet met de totstandkoming van de huurovereenkomst van doen hadden. De kosten zijn dan ook direct gerelateerd aan de totstandkoming van de huurovereenkomst.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON