Bestuurder bemiddelingsbureau Perfect Housing ditmaal niet aansprakelijk

Kenmerk: 8258995 CV EXPL 20-491
Datum uitspraak: 29 september 2020
Rechter: F.J. van der Poel
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Bemiddelingsbureau (bestuurder)

Opnieuw zoeken:

Kern

Bemiddelingsbureau Pefect Housing werd in 2015 opgeheven, daardoor leek het voor huurders niet meer mogelijk om bemiddelingskosten terug te vorderen. In 2019 lukte dat echter wel, bestuurders waren aansprakelijk voor terugbetaling. In deze (en een andere procedure) is opnieuw geprobeerd de bestuurders aansprakelijk te stellen, ditmaal zonder succes.

Samenvatting

Huurder betaalde onverschuldigd € 1.606,50 bemiddelingskosten aan Perfect Housing. Dat bedrijf bestaat sinds 2015 niet meer. Een natuurlijk persoon en een bedrijf zijn de de voormalige bestuurders van Perfect Housing werden gedagvaard met als eis terugbetaling van de bemiddelingskosten.

In een eerdere vergelijkbare procedure leidde dit tot succes, de rechter oordeelde dat bestuurders aansprakelijk zijn, zij moesten de bemiddelingskosten terugbetalen aan de huurder.

Zie het artikel: Bemiddelingsbureau Perfect Housing opgedoekt, toch geld terug (https://www.wooninfo.nl/nieuws/2019/06/bemiddelingsbureau-opgedoekt-huurder-krijgt-toch-geld-terug/)
Vonnis 02-05-2019 op Rechtspraak.nl: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2019:3782

In deze procedure erkende de rechter wel dat huurder de bemiddelingskosten onverschuldigd had betaald maar ging deze keer niet mee in de bestuurdersaansprakelijkheid. Volgens de rechter werd er niet aan de daarvoor geldende strenge voorwaarden voldaan. Vordering afgewezen.

Het gedagvaarde bedrijf ging tijdens de procedure failliet, het vonnis geldt dus alleen voor de gedagvaarde natuurlijke persoon.

In een vergelijkbare zaak tegen deze wederpartij deed dezelfde rechter op dezelfde datum een praktisch vergelijkbare uitspraak.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON