Borg terugvorderen bij ontbreken opnamestaat aanvang overeenkomst

Kenmerk: CV EXPL 14-27639
Datum uitspraak: 8 juni 2015
Rechter: C.L.J.M. de Waal (Kantonr
Instantie: Rechtbank Amsterdam, afde
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder vertrekt uit de woning en maakt melding van schade waarvoor zij €150.00 wil betalen. Verhuurder stelt dat er meer schade aanwezig is en betaalt slechts €287.50 terug in plaats van (€1200.00 – €150.00 =) €1050.00. Rechter oordeelt dat er geen opnamestaat is opgesteld bij aanvang en daarom wordt geacht de woning in dezelfde staat te zijn achtergelaten door de huurder als zij de woning bij aanvang heeft ontvangen.

Samenvatting

Verhuurder stelt dat huurder een huisbewaringsovereenkomst heeft en daarom de reguliere regels inzake oplevering en borg niet van toepassing zijn. Huurder moet daarom betalen voor schade aan de inboedel. Huurder erkent dat zij voor €150.00 schade heeft veroorzaakt en is bereid dit bedrag van de borg af te trekken. De overige schade die de verhuurder claimt is niet aanwezig of was al aanwezig bij aanvang van de huurovereenkomst.

De rechter oordeelt dat er sprake is van een reguliere huurovereenkomst; de woning is voor een zekere periode tegen betaling in gebruik gegeven. De overeenkomst voldoet daarom aan artikel 7:201 BW. Dit betekent dat artikel 7:224 BW van toepassing is. Er is geen sprake van een overeenkomst naar zijn korte duur.

Dit betekent dat de verhuurder bewijs had moeten overleggen dat de staat van het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst niet overeen komt met de staat van het gehuurde bij aanvang van de huurovereenkomst. De verhuurder heeft dit geprobeerd, maar het bewijs is niet afdoende. Huurder wordt daarom in het gelijk gesteld en krijgt het restant van de borg (minus de overeengekomen €150.00 voor schade) retour.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON