Bouwkundige eenheid en draagvlakmeting bij renovatie

Kenmerk: 1255244 CV EXPL 11-17891
Datum uitspraak: 11 juni 2013
Rechter: Polak, Utiot, Koopmann
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Draagvlakmeting 70% bij renovatie geldit niet voor woningen die niet in hetzelfde blok liggen: geen bouwkundige eenheid.

Samenvatting

EH wil huurder renovatie opdringen en heeft meer dan 70% draagvlak in een tot complex bestempelde groep verspreid liggende woningen. Pand van huurder staat los van de rest. Uitspraak rechtbank 13 april 2012: “In haar stelling dat bij gebreke aan een duidelijke wettelijke omschrijving van het begrip bouwkundige eenheid aan haar als verhuurder de bevoegdheid toekomst om zelf te bepalen welke panden een bouwkundige eenheid vormen, kan Eigen Haar niet worden gevolgd.” Dus: “Voor recht wordt verklaard dat de woning Tilanusstraat 53hs te Amsterdam geen “bouwkundige eenheid” vormt met de woningen in de straat met de huisnummers 260 tm 266 en 332 t/m 338, zodat huurder niet gebonden is aan de door Eigen Haard gehouden draagvlakmeting in de zin van artikel 7:220 lid 3 BW.” Boeiend in de uitspraak is ook dat de huurder zijn gaskachel en het schoorsteenkanaal mag houden. EH gaat tegen deze uitspraak in beroep.

Hof is heel duidelijk in haar arrest: hier is geen sprake van een bouwkundige eenheid. De woningen liggen niet eens in hetzelfde bouwblok en bovendien aan de andere kant van de straat. Huurder is dus niet gebonden aan een draagvlakmeting die over alle woningen gaat. “Het Hof kan zich niet verenigen met de stelling van Eigen Haard dat het haar vrijstaat aan het begrip Buwkundige Eenheid een eigen invulling te geven en dat bij haar als verhuurder het primaat ligt om te bepalen welke woningen c.q. welke panden een bouwkundige eenheid vormen. Eigen Haard is al verhuurder gebonden aan het bepaalde in artikel 7:220 lid 3 BW.”

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON