Brits recht van toepassing verklaard op Amsterdamse huurwoning

Kenmerk: CV 13-7677
Datum uitspraak: 24 februari 2015
Rechter: Mr Smit, Polak, Van Rossu
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Kantonrechter en Hof passen Brits recht toe op Amsterdamse huurwoning. Daarom gaat (all-in) huurverlaging niet door.
(Cassatieadvies is aangevraagd, vervolg PPF 15002)

Samenvatting

Britse verhuurder sluit contract met de Britse huurder voor een Amsterdamse woning waarbij contractueel Brits recht van toepassing is verklaard. Kantonrechter Marres gaat hier in mee. De verlaging van de all-in huur van 1600 naar 600 door de huurcommissie wordt teniet gedaan door te stellen dat sprake is van Engels recht en dat huurverlaging daarom niet zou kunnen. Evident onjuiste uitspraak, mogelijk uit onvrede KR Marres over sanctie all-in huur. Beroep ingesteld. Een eventuele rechtskeuze zou in het huurrecht niet mogelijk moeten zijn.

Merkwaardig genoeg gaat het Hof mee in de redenatie van het Engels recht. Het hof ontkent niet dat er situaties kunnen zijn waarbij dan toch Nederlands recht moet worden toegepast, maar vindt dat in dit geval niet nodig. Zie 3.9. Dat verklaart het hof uit de omstandigheden dat de regel dat bij all-in de huur naar 55% gaat alleen de privaatrechtelijke verhouding tussen deze huurder en verhuurder raakt en dat de bedoeling van art. 259, namelijk om te voorkomen dat de huurprijsregels worden ontweken, onvoldoende is om er anders over te oordelen, dat bovendien de huur “eigenlijk”(zonder de 55% korting) geliberaliseerd zou zijn en dat huurder geen arme domme huurder is en huurder en verhuurder gelijkwaardige particulieren zijn.

Ondanks deze meer op de concrete situatie toegesneden laatste argumenten is dit toch een flinke deuk in de huurbescherming en een signaal aan alle buitenlandse verhuurders om aan landgenoten te verhuren, zodat het Nederlandse huurrecht kan worden omzeild. Daarom wordt cassatieadvies gevraagd (PPF15002)

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON