Contractuele verplichting afsluiting inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering nietig

Kenmerk: 10504650
Datum uitspraak: 28 juni 2023
Rechter: Pennink
Instantie: Kortgeding
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Voorzieningenrechter oordeelt dat de huurovereenkomst niet ontbonden wordt vanwege het niet nakomen van een bepaling in de huurovereenkomst dat huurder een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering moest afsluiten.

Samenvatting

De rechter noemt meerdere argumenten waardoor de vordering niet toewijsbaar is. Ten eerste had huurster wel een verzekering afgesloten en hiertoe een afschrift overgelegd. Daarnaast gaat de rechter niet mee in de stelling van verhuurder dat de verzekering geen dekking zou bieden, omdat de huurovereenkomst geen voorwaarden verbind aan de dekking van de verzekering. Tot slot past een dergelijke verplichting aan de huurder om een verzekering af te sluiten niet binnen het consumentenrecht. De verhuurder kan er ten opzichte van huurder dus ook geen rechten aan ontlenen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON