Dienstenovereenkomst naast huurovereenkomst is nietig: onredelijk beding

Kenmerk: 200.305.620/01
Datum uitspraak: 9 april 2024
Rechter: Van der Werf, Veldhuijzen van Zanten en Loesberg
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: Huurders

Opnieuw zoeken:

Kern

Hof Amsterdam wijst beroep van Change= af. Aparte dienstenovereenkomst naast huurovereenkomst is onredelijk beding en daarmee nietig.

Samenvatting

Naast huurovereenkomst met servicekosten bij de eigenaar moesten huurders verplicht een dienstenovereenkomst voor de ‘community’ met Change= sluiten. In 2021 oordeelde de kantonrechter dat hier sprake is van een onredelijk beding. Via deze constructie betalen de huurders extra, ze hebben geen keuze en het voorschot wordt niet afgerekend. Het beding is nietig en de 250 huurders in deze procedure kunnen het geld dat ze hiervoor hebben betaald terugvorderen. Change= verklaarde eerst dat zij zich neerlegde bij de uitspraak en besloot per direct de kosten over te hevelen naar de servicekosten. Maar ze ging toch in beroep en stelt dat wel degelijk diensten zijn geleverd. Het Hof wijst het beroep af. Het beding is nietig en eventuele kosten zijn niet duidelijk en kunnen niet in deze procedure worden beoordeeld.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON