Door huurder aangespannen kort geding na illegale ontruiming leidt tot schikking

Kenmerk: KK 15-301
Datum uitspraak: 5 maart 2015
Rechter: L. Voetelink
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Door huurder aangespannen kort geding na illegale ontruiming leidt tot mooie schikking

Samenvatting

Huurder is met een aantal mensen een woning gaan huren, hij heeft de woonruimte via Facebook gevonden. Een medehuurcontract leek in eerste instantie de bedoeling, maar in feit is hij nu één van de drie onderhuurders van de hoofdhuurder. Onderhuurder(s) kregen, nadat ze er al drie weken woonden, namelijk een zogenaamd hospitacontract voor de periode van een jaar, ingangsdatum 1 mei 2014, einde 31 april 2014.rnDe hoofdhuurder betaalde bij aanvang van haar huurovereenkomst overnamekosten (voor een CV installatie in de woning aangelegd door de vorige huurder) en bemiddelingskosten, op haar voorstel zijn deze kosten door vier gedeeld. Ongeveer een half jaar later zegt hoofdhuurder deze onderhuurder en een andere onderhuurder (al wat eerder) de huur op zonder rechtsgrond binnen de 9 maanden periode die zij als hospita t.o.v. van haar onderhuurders heeft/ zegt te hebben. De door (onder)huurders aan onderverhuurder betaalde kosten kunnen waarschijnlijk worden gezien als onterecht betaald. De bemiddelingskosten zijn waarschijnlijk onverschuldigd (huurders hebben zelf gereageerd op een advertentie van hoofdhuurder/onderverhuurder). Dat geldt ook voor de overnamekosten aangezien deze zijn betaald voor een “onroerende zaak” (en onder druk van de omstandigheden, anders kregen zij waarschijnlijk geen huurovereenkomst).rnVerder mogelijk te hoge servicekosten, in ieder geval één van de posten is waarschijnlijk onterecht.
Later: ontruiming onderhuurder en vervangen van het voordeurslot door hoofd/onderverhuurder. Huurder wil niet terug. rnGarantie afgegeven voor terugvorderen schade van vermiste danwel beschadigde inboedel (H maakt lijst, klein deel staat nog in de woning), transportkosten, opslagkosten, evt tijdelijk vervangende woonruimte, rekening slotenmaker, ‘bemiddelingskosten’, overnamekosten CV ketel, borg, laatste gedeelte huur februari, (voorschot) servicekosten.

05-03-15 R: heden zitting Kort Geding. Mooie schikking: huurder krijgt €3.500,-, verhuurder betaalt de huur van de opslagbox nog bijna twee maanden (tot en met 31 mei 2015) . Voorgaande is tegen finale kwijting, m.u.v. eventuele schade aan de inboedel die huurder nog heeft als gevolg van de ontruiming en opslag daarvan.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON