Dringend eigen gebruik afgewezen – geen ontbinding

Kenmerk: 200.238.959/01
Datum uitspraak: 25 juni 2019
Rechter: Steenberghe, Toorman, Uri
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Dringend eigen gebruik afgewezen: niet dringend en geen wanverhouding in kosten en opbrengsten. Huurcontract wordt gewoon voortgezet.

Samenvatting

VH heeft rechtszaak wegens dringend eigen gebruik verloren en gaat nu in beroep. Noodzaak bestaat volgens verhuurder uit de behoefte aan meer woonruimte voor zijn gezin (hij heeft o.a. een ‘levendige zoon’), aan ruimte voor een studeerkamer en kantoorruimte aan huis en wegens onrendabele exploitatie van de woning. Derde poging. Huurders huren de woning plus zolderkamer vanaf 1987. Verhuurder is eigenaar van het pand sedert 2001 en gaat de eerste etage bewonen. Hij splitst het pand in 2005, verkoopt in 2006 zijn eigen eerste etage, gaat elders een woning huren en later ook bedrijfsruimte voor zijn vastgoed/bouwbedrijf. In 2008 verkoopt hij de woning op de begane grond. Na huurders vergeefs de door hen gehuurde woning te koop te hebben aangeboden zonder zolderruimte wil verhuurder huurders mede uit kostenoverwegingen weg hebben om vervolgens de zolder bij de tweede etage te trekken en er een grote woon- en werk/kantoorruimte van te maken die dan drie etages beslaat.

Eigenaar heeft zelf woning van 85 m2 en ziet geen dringend eigen gebruik. Hof ziet ook geen structurele wanverhouding in de kosten en opbrengsten. Twee etages zijn voor veel geld verkocht – samen voor meer dan het hele pand heeft gekost – maar hypotheek is niet aangepast.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON