Dringend eigen gebruik afgewezen.

Kenmerk: CV 09-136
Datum uitspraak: 14 januari 2010
Rechter: F. van der Hoek
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Eigenaar/verhuurder is woonachtig op de bg 1e en 2e etage, na stuklopen relatie wil de dochter bij de vader in trekken op de 2e etage dit is echter te klein en wil dit samen voegen met de 3e etage. Hier woont een huurder en de verhuurder wil nu de huurovereenkomst ontbinden op basis van dringend eigen gebruik. Huurder gaat in verzet bij de rechter en de rechter wijst de opzegging van de verhuurder af.

Samenvatting

De verhuurder/eigenaar bezit het pand sinds 1994. Hij woont hier met zijn vriendin en kind zijn woonachtig op de sous-, begane grond, eerste en tweede verdieping. De relatie is verbroken maar ze wonen nog gezamenlijk in het pand. Vader en eigenaar op de tweede verdieping en moeder plus dochter op de begane grond en eerste verdieping.
De huurder woont al sinds 1981 op de 3e verdieping van het gebouw.

De eigenaar heeft de huurovereenkomst met de huurder opgezegd dit onder de noemer dringend eigen gebruik. De dochter van de eigenaar heeft aangegeven dat ze bij haar vader in wil trekken. De woonruimte van 34m2 op de tweede verdieping is niet voldoende om daar met twee mensen te wonen. De verhuurder wil de woning samenvoegen met de woning op de 3e etage. Dit mag ook volgens de Huisvestingsverordening. Volgens de verhuurder wegen de belang van de eigenaar zwaarder dan die van de huurder.
De huurprijs van 76,- euro is niet kosten dekkend voor de woning op de 3e etage. Volgens de verhuurder is de huurder uitsluitend om te slapen op de woning en met de woonduur van 20 jaar kan hij zo een passende woning vinden.

Huurder verweerd zich hier tegen en zegt dat er geen sprake is van dringend eigen gebruik. Volgends de huurder is het enkel de bedoeling om het gehuurder zelf te gaan bewonen. Indien de dochter van de eigenaar meer bij haar vader wil zijn kan ze ook de trap omhoog lopen en slapen in haar eigen kamer, deze bevind zich dan een verdieping lager.
Dat de huurprijs laag is, is omdat de huurder er al 30 jaar woont en de verhuurder nooit naar behoren heeft onderhouden. De huurder heeft daarom zelf de nodige investeringen gedaan.

De rechter beoordeeld dat er niet voldoende is aangetoond dat er sprak is van dringend eigen gebruik. De enige verklaring dat de dochter van de eigenaar bij hem wil in trekken is geschreven in een simpel ongedateerde brief. De brief wordt als ontoereikend gezien als intentie dat de dochter bij de andere ouder gaat wonen. Beide ouders zijn overdag druk met hun werkzaamheden dus kunnen hun dochter niet de aandacht geven die in de brief wordt verondersteld.
De clean van dringen eigen gebruik kan dus niet worden toegewezen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON