Eenzijdige wijziging service alarmering, veroorzaakt verandering huurovereenkomst, niet toegestaan

Kenmerk: KK 06-665
Datum uitspraak: 18 juli 2006
Rechter: mr. E. Pennink
Instantie: kanton, kort geding
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

Woonzorg verhuurt woningen bedoeld voor ouderen. Het complex in casu bestaat uit 312 zelfstandige woningen voorzien van een alarmsysteem. Wanneer men gebruikt maakt van dit alarmsysteem wordt de dienstdoende beheerder die in het complex aanwezig is gewaarschuwd. De activiteiten van de beheerder worden in de servicekosten van de huur verrekend.

Sinds 15 juni 2006 alarmopvolging in het complex verricht door medewerkers die zich bevinden in het complex, tussen 22.00 uur en 7.30 uur wordt dit verricht vanuit Zorgcentrum buitenveldert.

Bewonerscommissie vordert dat het alarmeringssysteem van voor 1 juni 2006 weer wordt ingevoerd, dat het verboden wordt om dit af te schaffen, op verbeurte van een dwangsom.
Er is sprake van een wijziging van de inhoud van de huurovereenkomst en de inoud van de service wordt gewijzigd. Een dergelijke wijziging kan niet eenziijdig en tegen de wil van bewoners worden doorgevoerd. Woonzorg zou van 70% van de huurders steun moeten hebben voor verandering. Belangrijkste is dat de alarmopvolging niet langer vanuit het complex wordt verricht waardoor de reactietijd drie tot vier keer langer is.
Tevens zijn bewoners verplicht een KPN abonnement te nemen.

Woonzorg voert aan dat de manier waarop de alarmdiensten worden geregeld niet van belang is omdat in de overeenkomst alleen is bepaald dat woonzorg als dienst levert een alarmsysteem met opvolging waarmee de huurder vanuit zijn woning derden kan alarmeren.

Beoordeling kantonrechter:
Het nieuwe systeem zal een wijziging van de huurovereenkomst opleveren omdat de alarmopvolging niet meer vanuit het complex wordt aangeboden, het niet langer een verplichte dienst is en de huurders een nieuwe overeenkomst met een derde moeten sluiten.
Voor wijziging moet overeenstemming zijn bereikt.

Kantonrechter oordeelt dat woonzorg binnen twee weken het alarmeringssysteem opnieuw op het complex georganiseerd moet hebben, in die zin dat 24 uur, 7 dagen per week, vanaf het complex een beheerder beschikbaar is.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON