Eis tot herstel van de schoorsteen uitmonding op het dak.

Kenmerk: KK 08-122
Datum uitspraak: 27 januari 2009
Rechter: D.H. de Witte
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder heeft de bovendakse schoorsteen verwijderd. De huurder eist dat de schoorsteen wordt hersteld omdat de gaskachels nu niet meer naar behoren werken.

Samenvatting

De verhuurder heeft de stenen buitenpandse schoorstenen van het dak verwijderd. En zijn twee aluminium kopjes op het dak gezet. De verhuurder heeft hier een voorlopige vergunning voor gekregen van de gemeente Amsterdam.

De huurder eist dat de schoorsteen kanalen in de oude staat worden hersteld. Door het verwijderen van de schoorstenen werken de gaskachels in de woning niet meer. Door gebrek aan afzuiging slaan de kachels, door de beveiliging van de kachel, af indien zij harder worden aangezet dan de waakvlam. En eist dat de schoorsteen in oude staat hersteld wordt, op laste van een dwangsom.

De verhuurder stelt dat zij de stenenschoorstenen wel moesten verwijderen. De bouwwerken stonden op instorten en op last van de bouw- en woningtoezicht zijn ze verwijderd. En betwist dat door enkel het verwijderen van de schoorstenen boven het pand de kachels het niet meer doen.

De dag voor het kortgeding zijn de twee aluminium kopjes verlengd, door de verhuurder, met een dubbelzijdige schoorsteen.

Beoordeling van de rechter. De rechter bepaald dat het onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat het verwijderen van de stenen schoorsteen op het dak heeft geleidt tot het niet werken van de gaskachels. Doordat de verhuurder de bovendakse afvoer heeft verlengd voor de zitting kan er nog niet worden vast gesteld of het gebrek nu is verholpen.
De rechter wijst de eist van de huurder af, maar de proceskosten worden gedeeld door beide partijen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON