Gebrek ventilatie voldoende verholpen

Kenmerk: 04-34530
Datum uitspraak: 30 augustus 2005
Rechter: mr. A.H. B?uerle-Hetebrij
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

De kantonrechter te Amsterdam heeft geoordeeld dat de huurcommissie juist heeft beoordeeld dat gebreken van ventilatie in de doucheruimte zijn verholpen.

Huurcommissie heeft de huur van de woning ten gevolge van niet goed functionerende ventilatie in de doucheruimte vastgesteld op 40% van de maximaal redelijke huurprijs.
De kantonrechter heeft deze uitspraak van de huurcommissie bevestigd en heeft gesteld dat de ventilatieproblemen zijn te verhelpen door het aanbrengen van een aanmerkelijk groter gat in de tussenwand tussen het toilet, dat wel voorzien is van een trekgat naar buiten, en de douche.

Verhuurder heeft een rooster in de deur geplaatst en het gat in de tussenwand vergroot tot 95 mm hoog en 515 mm breed, tevens heeft hij het plafond schimmelvrij gemaakt.
Hierna heeft verhuurder een herstellingsprocedure bij de huurcommissie gestart. De huurcommissie acht de verbreken verholpen en geeft aan dat de maximaal redelijke huurprijs weer gevraagd kan worden.

Huurder heeft een bouwkundige ingeschakeld, uit zijn rapport blijkt dat de doucheruimte op een tweetal punten niet voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit. Hij stelt dat een kantonrechter geen deskundig is en dat hij ook geen oplossingen mag voordragen.

De kantonrechter stelt het Bouwbesluit te zware eisen stelt in het kader van deze zaak daar het er in casu om ging of de getroffen voorzieningen zorgen voor een voldoende mate van toevoer van verse lucht en afvoer van binnenlucht. De kantonrechter is het met de huurcommissie eens en stelt dat de getroffen maatregelen voldoende zijn. Het nulpunt wordt opgeheven. Kantonrechter veroordeelt huurder in de proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON