Geen dringend eigen gebruik: belang niet aangetoond

Kenmerk: Kantonrechter: 6160950 CV
Datum uitspraak: 25 juni 2019
Rechter: H.M.M. Steenberghe, J.C.
Instantie: Gerechtshof Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huuropzegging dringend eigen gebruik. Dat laatste bestaat volgens verhuurder uit de behoefte aan meer woonruimte voor zijn gezin (hij heeft o.a. een ‘levendige zoon’), aan ruimte voor een studeerkamer en kantoorruimte aan huis en wegens onrendabele exploitatie van de woning. VH heeft al eerder bij de kantonrechter de zaak verloren. Er was volgens kantonrechter geen sprake van dringend eigen gebruik. VH is in beroep gegaan bij het Gerechtshof Amsterdam. Ook volgens het Gerechtshof Amsterdam is er geen sprake van dringend eigen gebruik.

Samenvatting

Verhuurder heeft rechtszaak wegens dringend eigen gebruik verloren en is in hoger beroep gegaan. Noodzaak bestaat volgens verhuurder uit de behoefte aan meer woonruimte voor zijn gezin (hij heeft o.a. een ‘levendige zoon’), aan ruimte voor een studeerkamer en kantoorruimte aan huis en wegens onrendabele exploitatie van de woning. Huurders huren de woning plus zolderkamer vanaf 1987. De huurprijs bedraagt ongeveer € 365,-
Verhuurder is eigenaar van het pand sinds 2001 en heeft destijds de eerste etage bewoond. Hij splitst het pand in 2005, verkoopt in 2006 zijn eigen eerste etage, gaat elders een woning huren en later ook bedrijfsruimte voor zijn vastgoed/bouwbedrijf. In 2008 verkoopt hij de woning op de begane grond. Na huurders vergeefs de door hen gehuurde woning te koop te hebben aangeboden zonder zolderruimte wil verhuurder huurders mede uit kostenoverwegingen weg hebben om vervolgens de zolder bij de tweede etage te trekken en er een grote woon- en werk/kantoorruimte van te maken die dan drie etages beslaat.

De kantonrechter heeft eerder geoordeeld dat er geen sprake is van dringend eigen gebruik. Ook volgens het Gerechtshof Amsterdam is er geen sprake van dringend eigen gebruik. Verhuurder woont op dit moment in een woning van 85 m2. Voor een gezin met één kind is de woning niet klein te noemen. Ook het financiële gedeelte is niet aannemelijk gemaakt door verhuurder.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON