Geschil over gebruik dakterras

Kenmerk: CV 13-30699
Datum uitspraak: 13 juni 2014
Rechter: E.R.S.M. Marres
Instantie: Rechtbank Amsterdam, kant
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder stelt dat huurder dakterras en een zolderberging onrechtmatig in gebruik heeft. Vordert ontruiming van dat terras en die berging. Huurder vordert in reconventie dat verhuurder deur vanuit een gemeenschappelijke ruimte, die toegang geeft tot het terras, verwijdert.

Samenvatting

Huurder huurt een kamer op de zolderverdieping, die middels openslaande deuren toegang geeft tot een dakterras. Daarnaast huurt huurder eveneens op de zolderverdieping een bergruimte. De kamer en de bergruimte zijn huurder 20 jaar geleden bij aanvang van de overeenkomst in gebruik gegeven. Hem zijn de sleutels verstrekt. Op een zeker moment bracht de verhuurder een deur aan die vanuit het gemeenschappelijk trappenhuis toegang geeft tot het dakterras van de huurder. Verhuurder startte tevens een procedure, om huurder tot de ontruiming van het terras en de berging te dwingen: beide zou huurder onrechtmatig in gebruik hebben genomen. Het terras omdat in het huurcontract staat dat ‘dakdelen’ niet betreden mogen worden en de betging omdat geconstateerd is dat huurder die berging heeft opgebroken en van een ander slot heeft voorzien.
Kantonrechter wijst alle vorderingen van de verhuurder af. Omdat het terras middels openslaande deuren toegankelijk is vanuit de kamer, is het logisch dat het terras tot het gehuurde behoort. Voorts heeft huurder tijdens een descente erkent dat hij de berging heeft opgebroken, omdat hij de deur had dichtgetrokken terwijl de sleutel nog binnen lag. Huurder heeft tijdens de descente de oorspronkelijke sleutel van de berging getoond, zodat de rechter deze lezing van de huurder volgt.
In reconventie wordt de verhuurder veroordeeld tot het verwijderen van de deur, die vanuit het gemeenschappelijk trappenhuis toegang geeft tot het terras.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON