Hoge Raad over administratiekosten huurovereenkomst bij geliberaliseerd contract

Kenmerk: 20-04093
Datum uitspraak: 19 juli 2021
Rechter: Polak, Du Perron, Kroeze
Instantie: Hoge Raad
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder stelt dat beperking contractkosten niet geldt voor geliberaliseerde overeenkomsten. KR vraag advies aan Hoge Raad. Advies en uitspraak zijn duidelijk: zelfde eisen bij geliberaliseerde als niet-geliberaliseerde huurprijzen. Mag niet, tenzij er heel bijzondere omstandigheden zijn.

Samenvatting

H heeft administratiekosten betaald bij het ondertekenen van de huurovereenkomst. Rochdale stelt dat de beperking voor contractskosten niet geldt bij geliberaliseerde overeenkomsten. Dit is dus een proefprocedure voor een groot aantal huurders.

Kantonrechter stelt prejudiciële vragen aan Hoge Raad. Het advies is helder en de HR besluit conform: een onredelijk beding geldt zowel voor geliberaliseerde als niet-geliberaliseerde huurprijzen. Opstellen van een huurovereenkomst verschaft de huurder geen bijzondere baten, maar is vooral in het voordeel van de verhuurder zelf. Daar mogen geen extra kosten voor gerekend worden, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn.

De kantonrechter kan nu weer verder met de procedures.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON