Hoger beroep, puntenaantal woning waardering er was een All-in prijs overeengekomen.

Kenmerk: 200.005.3
Datum uitspraak: 1 september 2009
Rechter: J.Wortel C. Utiot en G. S
Instantie: Gerechtshof
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder huurt een onzelfstandige woning, vraagt splitsing van de All-in huurprijs bij de Huurcommissie. De Huurcommissie spreekt een huurprijs uit voor een zelfstandige woning. De verhuurder is het hier niet mee eens en gaat in beroep bij de kantonrechter. De verhuurder eist vernietiging uitspraak is geen zelfstandige woning en dus geen huurprijsbescherming. Kantonrechter gaat hier in mee en verhuurder gaat met Incidenteel hoge beroep, dit wordt gegrond verklaard en het Hof spreek uit dat er sprake is van onzelfstandig woonruimte en stelt de hoogte van de huurprijs en servicekosten vast.

Samenvatting

Huurder huurt een woning bestaande uit twee etages de eerste en de zolder etage. In praktijk woont de moeder op de eerste etage en haar zoon op de zolder woning. Beide etages hebben geheel eigenvoorzieningen met voor de zolder woning de wc en doucheruimte buiten de voordeur van de woning, deze voorzieningen bevinden zich op de overloop met exclusief gebruik voor de zolder etage. De huurders betalen de huur afzonderlijk van elkaar aan de verhuurder, de huurprijs is gebaseerd op een mondelinge huurovereenkomst van 650 euro per maand. Er is hier een prijs afgesproken en geen uitsplitsing in de huurprijs en servicekosten. De zoon gaat naar de Huurcommissie om een huurprijs van de woning uit te lasten splitsen. De Huurcommissie stelt de huurprijs vast (inclusief de All-in boet) op 162,17 euro per maand met 40 euro servicekosten.

De verhuurder gaat hier tegen in beroep bij de kantonrechter en eist dat de rechter de uitspreek van de Huurcommissie vernietigd. Dit omdat de woning geen zelfstandige woning is waardoor de huurprijzenwet niet van toepassing is. De kantonrechter is het met deze stelling eens en spreekt uit dat de Huurcommissie niet ontvankelijk is en vernietigd de uitspraak van de huurcommissie.

De huurder is het niet eens met deze uitspraak als het een onvrije of niet zelfstandige woning betreft is de huurprijzen wetgeving nog steeds van toepassing en dient ook gehanteerd te worden. Daarom gaat de huurder in incidenteel hoger beroep bij het Gerechtshof van Amsterdam. Het hof bepaalt dat tussen de twee partijen een huurovereenkomst voor onzelfstandig woonruimte is overeengekomen. Enkel de hoogte van de prijs en niet die van de huurprijs is vastgesteld. Het hof stelt de woning vast op 223 punten waarbij een huurprijs van 193,06 euro hoort in 2006. Daarbij stelt het hof het voorschotbedrag voor de servicekosten vast op 100, – euro per maand en wijst het meer of anders gevorderde af. De verhuurder wordt veroordeeld in de kosten van het rechtgeding voor beide instanties.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON