Huur bedrijfsruimte als woonruimte / gebreken

Kenmerk: EA-1402/03
Datum uitspraak: 28 oktober 2005
Rechter: mr. J.B.A.M. Groenendaal
Instantie: kanton,beschikking
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

De kantonrechter te Amsterdam heeft bepaald dat wanneer een verhuurder een bedrijfsruimte in huur geeft als woonruimte de bepalingen van de Huurprijzenwet Woonruimte van toepassing zijn.

In casu huurt huurder zelfstandige woning van verhuurder, de woning bevindt zich in een monument. Huurder dient verzoek tot verlaging huurprijs in, huurcommissie stelt redelijke huurprijs op ? 309.

De verhuurder stelt dat de huurprijs op ? 484 moet komen te staan. Gehuurde is bedrijfsruimte, geen woonruimte dus geen nulpunten, geen rekening mag worden gehouden met de laagte van het gehuurde bovendien stelt hij dat niet meer punten kunnen worden verkregen omdat het feitelijk om een bedrijfsruimte gaat en daardoor geen extra voorzieningen aan kan brengen.

De kantonrechter oordeelt dat het verhuren van bedrijfsruimte als woonruimte voor huurder minder wooncomfort veroorzaakt, dit had verhuurder zich moeten realiseren bij aangaan van de huur. Hij stelt de huur vast op ? 309 en stelt de huurprijs tijdelijk vast op ? 77 per maand tot de gebreken in de woning zijn verholpen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON