Huurprijs na woningverbetering / geen overeenstemming = geen huurverhoging

Kenmerk: CV 04-20961
Datum uitspraak: 10 december 2004
Rechter: mr. J.B.A.M. Groenendaal
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

De kantonrechter heeft geoordeeld dat wanneer huurder niet heeft ingestemd met woningverbeteringen verhuurder voor dergelijke verbeteringen geen huurverhoging kan vragen.

In casu heeft huurder een woning gehuurd tegen een huurprijs van ? 129 per maand. De verhuurder heeft verhoging van de huurprijs aangezegd, de huurcommissie heeft gesteld dat een huurverhoging tot ? 144 niet redelijk is. Wel redelijk zou een huurverhoging tot ? 132 zijn maar omdat er gebreken in de woning bestaan blijft de huurprijs op ? 129 tot herstelling van de gebreken.

Verhuurder vordert vaststelling van de huurprijs op ? 140, hij stelt hiertoe dat bij de berekening van de huurprijs de huurcommissie slechts ??n post betreffende dakisolatie heeft opgenomen in plaats van de totaal geldende vier posten.
Huurder geeft aan dat het aanbrengen van dakisolatie nooit met hem is besproken en hij hiermee ook nooit ingestemd heeft.
Verhuurder stelt dat er bouwvergaderingen zijn geweest, dat huurder hierbij niet aanwezig is geweest zal voor zijn eigen risico moeten komen.

De kantonrechter stelt dat huurder weliswaar op de hoogte had kunnen zijn van de dakisolatie maar niet kan worden afgeleid dat de huurder ingestemd heeft met de dakisolatie en de daarbij behorende huurverhoging. De kantonrechter bepaald dat aangezien er geen overeenstemming is bereikt over de woningverbetering hiervoor ook geen huurprijsverhoging kan worden doorgevoerd.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON