Huurprijsverhoging van 15% afgewezen

Kenmerk: CV 06-2410
Datum uitspraak: 17 mei 2005
Rechter: mr. A.H. Kist
Instantie: Rechtbank, sector Kanton
Winnaar:

Opnieuw zoeken:

Kern

Samenvatting

Op 17 mei 2005 heeft de kantonrechter te Amsterdam een vordering ten behoeve van een verhuurder om de huurprijs van een pand met 15 % te verhogen afgewezen.

Bij uitspraak van 5 oktober 2005 heeft de huurcommissie heeft een nieuwe huurprijs vastgesteld voor een woonruimte aan de Hoofdweg te Amsterdam daar de aanvangshuurprijs niet redelijk was.

De verhuurder vordert een huurprijs die 15% hoger is omdat het om een ?orde 2 pand? zou gaan waarbij de verhuurder dient te investeren voor de instandhouding van de waarde van de gevels. De woning behoort echter niet tot een Beschermd Stadsgezicht waarbij de huur met 15% mag worden verhoogd. Het betreft echter wel een woning in een beeldbepalend pand, hetgeen hogere kosten voor onderhoud en renovatie met zich meebrengt.

De woonruimte is niet aan te merken als een beschermd stadsgezicht als bedoeld in art. 1 onder g van de Monumentenwet 1988. De huurcommissie heeft dus een redelijke huurprijs gesteld, de vordering wordt daarom dan ook afgewezen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON