huurverlaging, onderhoud, medewerking herstel

Kenmerk: 14-18355
Datum uitspraak: 22 december 2014
Rechter: C.L.J.M. de Waal
Instantie: Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

In deze zaak draait het om de vraag hoever de plicht van de huurder reikt om mee te werken aan de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden, als die werkzaamheden vooraf onvoldoende door de verhuurder worden aangekondigd.

Samenvatting

Huurder wordt steeds geconfronteerd met klusjesmannen namens de verhuurder. Ze spreken geen Nederlands en lijken niet goed te weten welke klussen ze moeten uitvoeren. Ze komen vaak zonder afspraak en als er wel afspraken zijn worden deze niet of slecht nagekomen. Op een zeker moment is de huurder het zat en werkt niet meer mee aan de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden: ze houdt de deur dicht. Verhuurder vindt dat ze dan ook geen aanspraak kan maken op huurverlaging en vordert dat de kantonrechter een eerder door de huurcommissie uitgesproken huurverlaging weer ongedaan maakt.
Kantonrechter oordeelt echter dat de huurder terecht heeft gevraagd om een ‘werkplan’, gelet op de aard van de onderhoudsgebreken en het herstel daarvan voor de huurder ingrijpend is: het schaadt haar privacy en vergt voorbereidingen. De huurverlaging die de huurcommissie had uitgesproken (824 euro per maand!) blijft daarom in stand.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON