Illegale verhuur van kamer in woning van huurder zelfstandige woning

Kenmerk: 5936905 KK EXPL 17-450
Datum uitspraak: 29 mei 2017
Rechter: F.J. van de Poel
Instantie: Kantonrechtbank
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurders van de derde etage die jarenlang gedoogd hebben dat erv op de 4e etage die eigenlijk bouwkundig en kadastraal tot de derde behoort een huurder op een illegale woning heeft gezeten hebben bij diens vertrek besloten geen nieuwe verhuring meer toe te staan en hebben door de sloten op de toegangsdeur te wijzigen voorkomen dat er toch een nieuwe huurder in is gekomen. Een en ander heeft geleid tot een knokpartij waarbij huurder is geslagen. Nu eist verhuurder binnen 27 uur alsnog toegang via een advocaat op straffe van een kort geding waarbij ontbinding van de overeenkomst wordt geëist. Bouwtoezicht is er ook bij betrokken en hebben via Wonen om handhaving gevraagd omdat er sprake is van niet toegestane verhuur. Rechter spreekt uit in kort geding dat huurder de sleutel moet afstaan binnen twee dagen maar ook dat verhuurder niet opnieuw mag verhuren dan wel laten bewonen.

Samenvatting

Huurders van de derde etage die jarenlang gedoogd hebben dat erv op de 4e etage die eigenlijk bouwkundig en kadastraal tot de derde behoort een huurder op een illegale woning heeft gezeten, hebben bij diens vertrek besloten geen nieuwe verhuring meer toe te staan en hebben door de sloten op de toegangsdeur te wijzigen voorkomen dat er toch een nieuwe huurder in is gekomen. Een en ander heeft geleid tot een knokpartij waarbij huurder is geslagen. Nu eist verhuurder binnen 27 uur alsnog toegang via een advocaat op straffe van een kort geding waarbij ontbinding van de overeenkomst wordt geëist. Bouwtoezicht is er ook bij betrokken en hebben via Wonen om handhaving gevraagd omdat er sprake is van niet toegestane verhuur. Deze situatie is ontstaan ten tijde van splitsing, waarbij eigenaar heeft besloten op de 4e etage voor zichzelf een soort opslag te handhaven en tevens een woning te creëren om te verhuren. De woning voldoet aan geen enkele eis en er is ook geen vergunning voor verhuur (omzetting). De rechter oordeelt dat huurder de sleutel moet afstaan binnen twee dagen maar ook dat verhuurder niet mag verhuren , laten bewonen of in gebruik geven zolang er niet op brandveiligheid een inspectie is geweest van de gemeente. Die komt er niet want verhuurder zou dan eerst een vergunning moeten aanvragen maar dat doet hij niet en wil hij niet

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON