Inhouding borgsom afgewezen en vordering ingehouden huur afgewezen

Kenmerk: 10374798 CV 23-3253
Datum uitspraak: 30 november 2023
Rechter: A. Ros
Instantie: KR
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder houdt borg in op achterstallige huur nadat huurder zelf huur heeft ingehouden wegens ernstige vochtproblemen.

Samenvatting

tijdelijke overeenkomst tussen 1/1/21 en 31/12/22. Bij oplevering vermeldt het opname rapport geen gebreken. In overeenkomst is opgenomen dat huurder op eigen kosten risico de badkamer zal verbouwen ter compensatie van 1 maand huur, wat gebeurt. In augustus 2021 meldt huurder vochtproblemen bij de beheerder, een ingeschakeld bedrijf adviseert de kruipruimte te ventileren. Op 26/11/21 laat huurder weten met een eigen camera onderzoek veel water in de kruipruimte te constateren, hoofdzakelijk onder het woon- en slaapgedeelte. Huurder houdt per 1/9/22 de huur in vanwege de gebreken. 8/9/22 laat verhuurder weten de oorzaak te leggen bij onbehoorlijk aangelegde badkamer. Na onderzoek in november 2022 adviseert het inspectiebedrijf dat de badkamer hersteld moet worden en dat in de kruipruimte veel vervuild water staat dat eerst weggepompt moet worden voordat een damp werende laag aangebracht wordt. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in januari 2023. Verhuurder houdt de borg in wegens de huurachterstand.
Verhuurder vordert de achterstallige huurbetaling, de gebreken zouden komen door de ondeugdelijke aanleg badkamer. Huurder vordert op zijn beurt 60% huurkorting per 1/9/21, gebreken zouden veroorzaakt zijn door water in kruipruimte. De rechter acht dat de waarheid in het midden ligt en wijst vordering verhuurder af, stelt de huurkorting per 1/9/21 op 20%. Na verrekening blijft een voortand van €161,- over. De waarborgsom had niet verrekend mogen worden. Verhuurder wordt veroordeeld tot proceskosten

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON