Kantonrechter: €200,- administratiekosten voor vrije sector woning onterecht, moet €16,50 zijn

Kenmerk: 6183032 CV EXPL 17-17065
Datum uitspraak: 9 augustus 2018
Rechter: Y.A.M. Jacobs
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Kantonrechter: corporatie heeft bij het afsluiten van een huurovereenkomst voor een vrije sector woning onterecht € 200,- bij huurders in rekening gebracht. Corporatie mag, zoals door huurders gesteld, maximaal €16,50 berekenen (naamplaatje), analoog aan het Nellestein-arrest.

Samenvatting

Huurders vonden in augustus 2015 op Rooftrack een vrije sectorwoning van een corporatie, voor het afsluiten van de huurovereenkomst dienden zij € 200,- administratiekosten te betalen.

Vonnis: huurders hadden geen € 200,- moeten betalen maar slechts € 16,50 (kosten van het naamplaatje). Een bedrag hoger dan dat levert de corporatie een niet redelijk voordeel op zoals bedoeld in 7:264 BW.

In de eindafrekening schrijft Guido o.a. “Deze zaak wijkt af van bestaande jurisprudentie over contractkosten omdat het hier om geliberaliseerde woonruimte gaat. Corporatie betoogde dat de bestaande jurisprudentie niet van toepassing is op de geliberaliseerde en / of commerciële sector, omdat het het Gerechtshof in het Nellestein-arrest uitdrukkelijk overwoog dat het in die zaak om sociale verhuur ging. De redenering van corporatie, dat buiten de sociale sector een andere afweging moet worden gemaakt, gaat volgen de kantonrechter echter niet op”.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON