kleinzoon verkrijgt medehuurderschap na overlijden grootvader.

Kenmerk: 07/10669
Datum uitspraak: 20 maart 2009
Rechter: de savornin lohman hammer
Instantie: Hoge raad
Winnaar: (mede-)huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

‘bijzondere lotsverbondenheid’-die er niet is tussen grootvader/kleinzoon- niet noodzakelijk voor duurzame gemeenschappelijke huishouding.

Samenvatting

kleinzoon is bij grootvader gaan wonen in verband met het einde van zijn huwelijk en op verzoek om grootvader te verzorgen. Huishoudelijke taken werden verdeeld, er werd samen gekookt/gegeten/tv gekeken/bezoek ontvangen en kleinzoon betaalde maandelijks bedrag voor vaste lasten. Hof ging er van uit dat huishouden wel gemeenschappelijk was, maar niet duurzaam, ook al heeft die tien jaren geduurd en is het beëindigd door overlijden grootvader. Vlg hof was er geen bijzondere lotsverbondenheid tussen grootvader en kleinzoon. Hoge raad oordeelt dat dat een te beperkte opvatting is van het begrip duurzame gemeenschappelijke huishouding als in art 7:268 lid 2 is bedoeld.
Het feit dat kleinzoon na overlijden is getrouwd doet niets af aan duurzaamheid gemeenschappelijke huishouden die daarvoor werd gevoerd.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON