koophuur, wmo en inkomensafhankelijke huurverhoging – tussenvonnis

Kenmerk: 10338717 CV EXPL 23-2298
Datum uitspraak: 7 december 2023
Rechter: Y.A.M. Jacobs
Instantie: rechtbank amsterdam
Winnaar: tussenvonnis

Opnieuw zoeken:

Kern

Kopers van het economisch eigendom van de binnenkant in de koophuurconstructie van Stadgenoot, krijgen een inkomensafhankelijke, nominale huurverhoging opgelegd. De rechter beperkt deze tot 65%, en stelt dat deze neit boven het maximum van 65% van de puntentelling mag gaan.
Een WMO beschikking afgegeven ná de aangezegde -en geweigerde- huurverhoging leidt ertoe dat de rechter vanaf afgiftemoment de inkomensafhankelijke huurverhoging geheel terugdraait.

Samenvatting

Bij het kopen van het economisch eigendom van de binnenzijde wilde de voorganger van stadgenoot huurders de mogelijkheid bieden hun woonlasten zelf meer te beinvloeden. De huur werd in deze constructie verlaagd naar 65%.
Nadat er inkomensafhankelijke huurverhogingen aangezegd werden, zijn de koophuurders zich gaan verenigen en hebben bezwaar gemaakt tegen deze verhoging. De huurcommissie gaf Stadgenoot gelijk, hierop zijn enkele koophuurders de zaak aan de rechter gaan voorleggen.
Die oordeelt dat er wel degelijk huurverhogingen in bedragen (en niet alleen percentages, zoals overeengekomen) opgelegd mogen worden en dat de puntentelling ook geldt, zei het met een maximum van 65%.
Stadgenoot kan nu middels puntentellingen duidelijk maken welk maximum er geldt en of dus de verhoging niet erboven uitkomt.

WMO
Een van de koophuurders heeft in augustus na de verhoging een WMO-beschikking gekregen. De rechter acht daarom de huurverhoging van juli tot aan verstrekking wmo beschikking juist, maar daarna niet meer en draait deze vanaf dat moment terug.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON