langdurige afwezigheid geen reden voor ontruiming

Kenmerk: 8554283 cv expl 20-9714
Datum uitspraak: 21 januari 2021
Rechter: Y.A.M Jacobs
Instantie: rechtbank amsterdam
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

ontwikkelingswerker verblijft langdurig in het buitenland, laat tijdelijk iemand in woning. verhuurder wil ontbinding huurovereenkomst, rechter wijst eis af.

Samenvatting

De huurovereenkomst stelt dat huurder de woning zelf als woning moet gebruiken, de rechter leidt hier niet uit af dat dit de hoofdverblijfplaats van huurder moet zijn.
De langdurige afwezigheid is geen kwestie van slecht huurdersschap, dat brengt het beroep van huurder met zich mee en betekent niet zonder meer dat de huurder haar hoofdverblijfplaats verplaatst heeft. De rechter stelt vast dat de zwaartepunt van haar prive-bestaan in Nederland was.

De woning is verhuurd als vergunningplichtige woning. De verhuurder stelt dat huurder onterecht zo’n woning bezet houdt. Dit gaat niet op omdat de verhuurder geen toegelaten instelling is en geen wettelijke taak heeft om te zorgen voor een rechtvaardige verdeling van de woonruimtevoorraad. Omdat de verhuurder een vergelijkbare woning verhuurt aan enkele studenten voor 1600€ had het op zijn pad gelegen om duidelijk te maken dat hij deze woning verplicht is te verhuren voor een sociale huurprijs. Dat de verhuurder schriftelijk wil verklaren dit in de toekomst te doen, legt de rechter naast zich neer omdat niet duidelijk is wie dat moet controleren.
Onbetwist is dat de woning geheel of gedeeltelijk in gebruik is gegeven. Dit was echter van korte duur en weegt niet zwaar genoeg om ontbinding van de overeenkomst toe te wijzen.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:133

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON