mondelingen huurovereenkomst: gebruik in ruil voor betaling rekeningen is huur

Kenmerk: cv14-34845
Datum uitspraak: 16 april 2015
Rechter: Ros
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Bewoner mag van goede vriend op zolder wonen als hij zelf de kosten van de verbouwing draagt en diverse andere rekeningen betaalt. Dat werd verrekend met een maandelijks huurbedrag. Er is dan ook sprake van huur en er is dus geen opzegging van gebruikersovereenkomst. Verder overweegt het gebruik als woonruimte, is dus ook geen sprake van bedrijfsruimtehuur

Samenvatting

H wordt gedagvaard omdat er volgens de erven van verhuurder geen sprake is van een huurovereenkomst, maar dat deze om niet in gebruik gegeven was. H betoogde dat hij de verbouwingskosten om zolder tot woonruimte te maken kon verrekenen met afgesproken huur en dat later huurder o.a. de gezamelijke electrarekening heeft betaald als tegenprestatie. Rechter gaat hier in mee, er is sprake van een huurovereenkomst.

Daarnaast liep er een tweede zaak waarbij huurder de erven dagvaardde om -indien er sprake zou zijn van bedrijfsruimtehuur-, de ontruimingstermijn te verlengen. Rechter oordeelt dat het gebruik als woonruimte overweegt en wijst dus het verzoek af, wat positief is voor huurder.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON