Onderhoudsgebreken aan de collectieve verwarmingsinstallatie.

Kenmerk: CV 07-338
Datum uitspraak: 14 mei 2009
Rechter: F. van der Hoek
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder wonen in een woningencomplex met een collectie verwarming. De verwarming valt regelmatig uit, waardoor het woongenot wordt geschaad. Na afwijzing bij de huurcommissie gaan de huurders in hogerberoep bij de kantonrechter.

Samenvatting

In een woningencomplex van een woningbouwcorporatie zit een verouderde centrale verwarming installatie. Deze installatie valt steeds uit, dit gebeurt op een onregelmatige basis. Waardoor het woon genot, vooral in de winter ernstig te kort schiet. Op de verwarmingsinstallatie kan niet gerekend worden. De bewoners hebben hier steeds melding van gemaakt bij de verhuurder. De verhuurder verhielp dan het probleem, echter heeft de verhuurder nooit een registratie van alle meldingen opgezet. Waardoor de verhuurder niet weet hoe vaak het probleem er was.

De 3 huurders hebben een klachten procedure bij de Huurcommissie gestart. Met het gebrek: het uitvallen en de onbetrouwbare werking van de collectieve verwarming. De huurcommissie heeft vaste gesteld dat er een onderhoudsgebrek is en het woongenot wordt geschaad. Voor de commissie was het tijdstip en periode van het gebrek moeilijk vast te stellen omdat er ook periode van correcte werking in de perioden voor komen.
Maar de huurcommissie is van mening dat in niet meer dan 10% van de tijd het gebrek aanwezig is. Waardoor de huur op basis van de maximaal redelijk huurprijs kan worden verlaagd. De huurders wonen echter al gelange tijd in het complex waardoor de huurverlaging in praktijk geen enkel effect heeft. Maar de huurcommissie heeft het verzoek voor de huurders afgewezen.

De rechter mag ook de werkelijke huurprijzen verlagen en de huurder eisen bij de rechter dat de huur op basis van de werkelijke huurprijs wordt verlaagd. Het gebrek vindt plaats van oktober t/m maart.

De verhuurder betwist dat er sprake is van ernstige gebreken maar zegt toe de instantie te vernieuwen. Ontkend dat er sprake is van veel storingen echter erkend de verhuurder wel dat de storingen veel verschillende oorzaken kunnen hebben.

De rechter beoordeeld dat de eis van de huurders wordt afgewezen, en de huurders in de kosten worden veroordeeld.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON