Onderhoudsgebreken + aanschrijvingen monumentaal pand.

Kenmerk: BIN 08-34
Datum uitspraak: 11 september 2008
Rechter: Sj.A. Rullmann
Instantie: Sector civiel recht
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder eist dat de verhuurder de gebreken aan het pand hersteld er rust een aanschrijving van BWT. De verhuurder wil wachten op de vergunningen. De rechter geeft aan dat dit niet nodig is en dwingt de verhuurder de gebreken te verhelpen.

Samenvatting

Huurder eist dat de gebreken aan de woning worden verhopen. De vorige eigenaar heeft het pand verkocht toen hij een aanschrijving van de Bouw en Woning Toezicht (BWT) ontving. De koper van het pand is toen begonnen aan het herstellen van de gebreken maar is halverwege gestopt en heeft het pand doorverkocht. De huidige eigenaar en verhuurder heeft na aankoop van het pand geen onderhoudswerkzaamheden meer uitgevoerd.

De huurder eist nu dat de gebreken die aan de woning zijn worden verholpen. Voor de gebreken zie uitspraak. Het belangrijkste gebrek is dat het dak lekt en een deel van de dakpannen ontbreekt. Dit leidt tot regen en wind, dat naar binnen komt. Op basis van deze gebreken is ook een spoed aanschrijving van de BWT opgesteld. De huurder benadrukt dat er sprak is van spoed eisen belang.

De verhuurder verweerd zich hiertegen met het argument dat hij eerst bouwvergunningen moet aanvragen omdat het hier gaat om een monumentaal pand. De aanvragen voor de bouwvergunningen lopen en die worden afgewacht door de verhuurder.

De huurder gaat hier op in door aan te geven dat voor een spoed aanschrijving geen bouw vergunning nodig is en voor herstelwerkzaamheden ook geen bouwvergunning noodzakelijk is.

Tijdens de descente van de rechter aan de woning, voegt de huurder nieuwe gebreken toe aan het geschil. Officieel moet dit via een nieuwe procedure maar de verhuurder stemt er mee in dat de punten meegenomen worden in deze procedure.
De rechter beoordeeld dat er spraken is van spoedeisend belang van huurder. En dat voor het herstel werkzaamheden geen vergunningen aangevraagd hoeven te worden. De aanschrijving van de BWT is voldoende. De vergunningen die zijn aangevraagd hebben enkel betrekking op andere werkzaamheden die de gebreken niet zullen verhelpen.

De rechter wijst de onderhoudsgebreken aan de huurder toe en veroordeeld de verhuurder tot de proceskosten van de huurder. Daarnaast legt hij de verhuurder een dwangsom op van 500, – euro per dag met een maximum van 200.000, – euro indien de verhuurder de werkzaamheden niet voor de vastgestelde datum afrondt.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON