Onderhoudsgebreken geliberaliseerde huurwoning.

Kenmerk: CV 08-392
Datum uitspraak: 2 februari 2010
Rechter: M.P.A.M. Fruytier
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Geen

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder heeft de huur met 20% verlaagd om de verhuurder te bewegen om de onderhoudsgebreken te verhelpen. De verhuurder stelt hier een tegenvordering in waarbij hij de niet betaalde huur terug vordert. De rechter middelt de claims die beide partijen hebben uit en sluit de procedure met gesloten beurzen.

Samenvatting

In de woning van de huurder zijn ernstige onderhoudsgebreken en de woning heeft een geliberaliseerde huurprijs. Daarom is een Huurcommissie procedure niet mogelijk. De huurders heeft al pressie middel daarom de huurprijs met 20% verlaagd. De gebreken die verholpen moeten worden zijn het dak doormiddel van het herschikken van de pannenkap, het vernieuwen van de dakvorst, het hertellen van de twee dakkapellen, het vernieuwen van het loodwerk op het dak en schoorsteen, als mede het voegen van de schoorsteen en het vervangen van de kozijnen in de slaapkamer.
De huurder vordert nu bij de kantonrechter dat deze gebreken door de verhuurder worden verholpen. Binnen 2 maanden dagtekening vonnis met als dwangsom 125, – euro per dag met een maximum van 10.000, – euro.

De verhuurder verweert zich hier tegen en stelt een tegenvordering in. Bestaande uit de vordering van de te weinig betaalde huur van 13.281,20 euro, vermeerder met de wettelijke rente datum 9 oktober 2007. De ontruiming van de woonruimte en het inleveren van de sleutels binnen 14 dagen na dagtekening vonnis. Indien de huurder de woning wel blijft gebruiken moet de huur wordt vastgesteld op 856,46 euro per maand.

De rechter beoordeeld, nadat het dak gedurende de procedure is hersteld, dat de vorderingen die beide parijen hebben tegen elkaar worden afgeschreven. Dat de huurder weer de normale huurprijs gaat betalen en de procedure met gesloten beurzen af te doen. De beide parijen dragen hun eigen proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON