Onderhoudsgebreken, lekkend hemelwaterafvoer.

Kenmerk: 424967 /
Datum uitspraak: 28 mei 2009
Rechter: M.Y.C. Poelmann
Instantie: Sector civiel recht
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Bij ernstige regenval loopt de dakgoot over, dit veroorzaakt lekkage. De oorzaak is een constructie fout, de huurder eist dat deze fout hersteld wordt en de lekkages stoppen.

Samenvatting

Huurder woont al lang in het pand, bij harde regenval heeft de huurder last van lekkages. Deze lekkages zijn afkomstig van de hemelwaterafvoer, de dakgoot kan de hoeveelheid water niet aan en overstroomd. De oorzaak hiervan is een constructie fout en dit is door de verhuurder erkend. De schade die wordt veroorzaakt door de lekkages wordt niet meer vergoed door de verzekering van de huurder.
De huurder eist nu bij de rechter dat de verhuurder de hemelwaterafvoer/dakgoot zodanig hersteld dat de kans op een nieuwe lekkage uitgesloten wordt. En eist dat dit doormiddel van een sommatie zal plaatsvinden.

De verhuurder erkend dat de dakgroot een constructie fout heeft en dit voor de lekkages zorgt. Echter heeft de verhuurder altijd verzuimd deze fout te herstellen. Het verweer van de verhuurder is hier op gebaseerd. En geeft niet aan waarom hij dit niet eerder heeft gedaan.

De rechter beoordeeld dat de lekkages van de dakgoot worden veroorzaak door de constructie fout. De rechter veroordeeld de verhuurder om de constructie fout te herstellen en om ook een extra overloopconstructie aan te leggen.
Indien de verhuurder dit niet binnen 3 weken na dagtekening vonnis uitvoert dan gaat de dwangsom van 250,00 euro per dag lopen, met een maximum van 15.000,00 euro.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON