Ontbinding huurcontract voor renovatie

Kenmerk: 975330 CV
Datum uitspraak: 20 januari 2009
Rechter: A.H. B„uerle-Hetebrij
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder is van mening dat achterstallig onderhoud enkel verholpen kan worden door het ontbinden van het huurcontract. Huurster is het hier niet mee eens, samen met Bouw en Woning toezich. Huurster is bereid zelf ook bepaalde werkzaamheden uit te voeren. De rechter oordeeld dat het otnbinden van het huurcontract niet noodzakelijk is.

Samenvatting

Achterstallig onderhoud in de woning, er was een aanschrijving op het pand en dit heeft de verhuurder verholpen. Het betrof werkzaamheden die aan de buitenkant van het plant plaats moesten vinden. Nu gaat het over gebreken in de woning, voor alle gebreken zie uitspraak. De verhuurder is van mening dat de woning onbewoonbaar is door de gebreken en dat dit allen verholpen kan worden door uitplaatsing huurster en vraagt ontbinding van het huurcontract.

De huurster heeft de gemeentelijke bouw en woning toezicht een melding laten maken van de onderhoudsgebreken en constateert dat de woning ondanks de gebreken bewoonbaar is. De huurster wil graag op de woning blijven en is bereid mee te werken aan alle werkzaamheden die plaats moeten vinden in haar woning.

De verhuurder stelt dat het niet mogelijk is de woning te herstellen zonder der huurovereenkomst op te zeggen en de bewoonster te ontruimen. Dit doet hij dus ook via deze rechtzaak.

De huurster stelt dat de werkzaamheden prima uitvoerbaar zijn en zelfs bepaalde werkzaamheden in eigenbeheer wil laten uitvoeren. Voor de renovatie is in haar ogen geen ontbinding van het huurcontract noodzakelijk.

De rechter beoordeeld dat de werkzaamheden niet zo ingrijpend zijn dat de huurovereenkomst hiervoor moet worden ontbonden. De mogelijk tot tijdelijk uithuisplaatsing is niet eens overwogen. De huurster geeft aan dat zei alle medewerking wil verlenen aan het herstel van de gebreken. Wat tot gevolg heeft dat zij het herstel niet zal verstoren en zijn doorgang kan vinden.
De eis tot ontbinding van het huurcontract is daarom afgewezen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON