Onterechte uitschrijving uit gemeentelijk register, gemeente eist voordracht en verhuurder wil de huurder ontruimen.

Kenmerk: 1063669 /
Datum uitspraak: 16 april 2010
Rechter: C.M. Berkhout
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder wordt onterecht uitgeschreven uit de Dienst Persoonsgegevens. Dienst Wonen ziet nu dat er geen huurder op de woning zit en verzoekt een voordacht van een huurder op de woning. De verhuurder doet geen voordracht voor de huidige huurder en wil de huurder ontruimen. De ontruiming faalt.

Samenvatting

Huurder is aangeschreven door de Dienst Persoonsgegevens op het adres (?) 12hs. Echter de huurder is woonachtig op woning 12-2hg. Doordat de huurder niet reageert wordt hij uitgeschreven. Nu ziet de Dienst Wonen dat de woning niet wordt bewoond door iemand met een vergunning. Daarom meld de Dienst Wonen aan de verhuurder dat de woning niet overeenkomstig met de Huisvestingswet wordt bewoond.

Verhuurder reageert hier op door niet een nieuwe huisvestigingsvergunning aan te vragen, maar zegt de huur met de huurder op. Op grond van de afwezigheid van een huisvestigingsvergunning en het niet bewonen van de woning.
De Dienst Wonen zal niet handhavend optreden omdat de verhuurder de huurder wil gaan ontruimen.

De verhuurder eist bij de recht ontbinding van de huurovereenkomst wegens wanprestatie en te veroordelen tot ontruiming. Om de eist van de verhuurder kracht bij te zetten heeft hij verklaringen van buren verzameld. Deze verklaringen geven aan dat de huurder zelden tot niet op de woning aanwezig is.

De rechter oordeelt dat de situatie is ontstaan buiten de schuld om van de huurder. De uitschrijving kwam door een fout van de Dienst Persoonsgegevens en het ontbreken van de huisvestigingsvergunning komt omdat de verhuurder deze moet aanvragen en die heeft nagelaten. Aangezien de Dienst Wonen de situatie gedoogd tot er een huurder wordt aangedragen, dit geeft de huurder de gelegenheid om rechtmatig op de woning te kunnen wonen.

De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een wanprestatie aangezien het de huurder vrij staat om regelmatig op een andere plaats te verblijven. Verder is niet vast komen te staan dat de huurder niet aan zijn verplichtingen als huurder zou voldoen.

De vordering wordt afgewezen, de huurder wordt niet ontruimd en de kosten zijn voor de verhuurder.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON