Ontruiming huurder voor renovatie en verbouwing.

Kenmerk: CV 08-445
Datum uitspraak: 14 september 2009
Rechter: E. Pennink
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Monumentaal pand word volledig gerenoveerd. Eigenaar is een particulier die zelfstandig de kosten moet dragen. De huurder wordt ontruimd zonder terug keer in de woning. De kosten van de verbouwing zijn daar te hoog voor en de huidige huur te laag.

Samenvatting

Verhuurder wil ontbinding van het huurcontract vanwege de verbouwing en renovatie van het monumentale pand. Over het monumentale karakter van het pand is geen discussie en de renovatie wordt gezien als noodzakelijk. Op het pand rust een gemeentelijke aanschrijving.

De ontruiming is door de huurster aangevochten middels een kortgeding. In deze periode is zij in het ongelijk gesteld. De huurster is ontruimd inmiddels uit haar woning.

In de bodemprocedure toont de verhuurder aan dat hij als particulier de kosten van de verbouwing moet dragen. De huurster betaald een zodanig lage huur (109, – euro per maand) dat terugkeer niet mogelijk is en de woning zal komen te vervallen in de staat hij nu verkeerd.

De huurder vordert in de bodemprocedure een schadevergoeding en na de ontruiming een verhuiskostenvergoeding van 7.200, – euro.

De rechter beoordeeld dat de ontruiming van de huurder terecht heeft plaats gevonden. De ge‰iste schadevergoeding van de huurder wordt afgewezen, maar de vordering voor de gemaakt verhuiskomsten wordt toegewezen aan de huurder.
Omdat de huurder de meeste punten heeft verloren in de zaak wordt zij veroordeel in de proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON