Opzegging huurcontracten i.v.m. grondige renovatie van de panden.

Kenmerk: KK 09-802
Datum uitspraak: 27 augustus 2009
Rechter: E. Pennink
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

De verhuurder wil ingrijpende renovatie uitvoeren in de panden. De huurovereenkomsten worden opgezegd en huurder kunnen tegen nieuwe huurprijs terug keren in de woning.

Samenvatting

De verhuurder (een woning corporatie) zegt de huurovereenkomst van de bewoners op. Dit omdat de verhuurder de woning ingrijpend gaat renoveren. Daarbij wordt gesteld dat de woning niet meer in de zelfde staat terug zal keren, wat er toe leid dat de huurovereenkomst niet hervat kan worden na de verbouwing/renovatie.
Echter bied de verhuurder wel aan dat de huurders na renovatie in de nieuw gerealiseerde woningen terug kunnen keren. Deze bevinden zich in het zelfde pand op de zelfde etage maar met een nieuwe verhoogde huurprijs.

Hier gaan de huurders niet me akkoord en stemmen niet in met de huuropzegging. De meeste huurders zitten al geruimte tijd op de woningen en hun huidig huur is daarom vrij laag. De huurders stellen dat de huuropzegging alleen als doel heeft om de huurprijs te maximaliseren en om meer rendement uit het pand te halen.

De rechter beoordeeld dat de huurovereenkomst niet ontbonden hoeft te worden i.v.m. de renovatie van de panden. De indeling van de woning kan veranderen maar de plaats van het gehuurde blijft het zelfde. Het huisnummer en de etage nummer blijven ongewijzigd, dus is renovatie ook mogelijk met voortzetting van de bestaande huurovereenkomsten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON