Opzegging huurovereenkomst onvrije woonruimte. Verkeerde partij heeft de procedure aanhangig gemaakt.

Kenmerk: 5741/08
Datum uitspraak: 20 maart 2009
Rechter: S.G. Ellerbroek
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Een zeer lastige discussie bij het opzeggen van de huurovereenkomst. De eigenaar en onderverhuurder hebben een gezamenlijke overeenkomst met de onderhuurder gesloten. Nu zegt de onderverhuurder de huur met de onderhuurder op, maar de onderverhuurder wordt niet ontvankelijk verklaar omdat de eigenaar van het pand de huurovereenkomst had moeten opzeggen.

Samenvatting

Huurder woont sinds 1983 in de woning. Deze woning is een onvrije woning, de ingang gaat via bedrijfsruimte maar de woning is wel geheel zelfstandig. Huurder is niet afhankelijk van voorzieningen die buiten de woning gelegen zijn.

De eigenaar is een andere persoon dan de persoon die zich als verhuurder uitgeeft. De eigenaar verhuurder het aan de verhuurder en de verhuurder onderverhuurt de woning aan de huurder. In de loop der tijd zijn de meest huurders uit het pand vertrekken en heeft de verhuurder deze ruimtes gebruikt om hun kantoor uit te beiden.
Per 1 april 1998 is het huurcontract opgezegd en hebben eigenaar & verhuurder een nieuw, schriftelijk, contract opgesteld.
Nu wil de onderverhuurder het pand leeg opleveren aan de eigenaar, de oplever data was eerst in 2006 en is nu verplaatst naar 2008.

De verhuurder heeft de huurovereenkomst opgezegd met de huurder, en aangegeven dat er gezocht wordt naar vervangende woonruimte maar dat hij dat zelf ook moest doen. De huurder vindt dit te mager en heeft bezwaar tegen de huuropzegging.

De rechter beoordeeld dat de onderverhuurder niet ontvankelijk is. Dit komt omdat de eigenaar en onderverhuurder gezamenlijk de overeenkomst met de onderhuurder zijn aangegaan. Wat tot gevolg heeft dat de verhuurder/eigenaar de enige persoon is die de overeenkomst op mag zeggen.
De huurovereenkomst wordt niet ontbonden en de onderverhuurder moet de kosten van het proces en de kosten van de huurder vergoeden.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON