Renovatie, voorstel terugkeer na sloop-nieuwbouw. Huurder niet akkoord met voorstel verhuurder, tegenvoorstel.

Kenmerk: 1095102 C
Datum uitspraak:
Rechter: C.M. Berkhout
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder doet een terugkeer aanbod op de woning na nieuwbouw van het complex. De huurder wijst dit af, de huurprijs is te hoog. Huurder doet een tegen voorstel, verhuurder heeft het eerste aanbod in getrokken. Bij de rechter eist de huurder haar nieuwe voorstel op. Dit wordt afgewezen omdat het eerste voorstel al niet verplicht was om aan te bieden. Nu kan een tegen voorstel niet worden afgedwongen. De rechter wijst de eis van de huurder af en veroordeelt huurder in proceskosten.

Samenvatting

Huurder woont in een woning dat gerenoveerd gaat worden, lees: sloop en nieuwbouw. Verhuurder biedt de huidige huurders aan terug te keren in de nieuwe woningen, hiervoor zal een passende huurprijs worden berekend voor de huurders die geen recht hebben op huurtoeslag.

Huurder krijgt een voorstel van de verhuurder, haar huurprijs is nu 102,89 euro per maand. De verhuurder stelt voor 499,00 per maand voor de nieuwe woning, 79m2 met balkon en vier kamers. Echter huurprijs waarde 520, – euro per maand. Daarnaast krijgt de huurder de maximale huurgewenningscompensatie 2.340, – euro.

Huurder gaat niet akkoord en stelt dat deze huurprijs meer is dan de 25% van haar inkomen, de huurder maakt een tegen voorstel van 314,65 euro per maand.

Verhuurder gaat hier niet mee akkoord en trekt het gemaakte voorstel in.

De huurder eist nu bij de rechter dat het tegenvoorstel van de huurder bij recht wordt bekrachtigd. Inmiddels is de huurder getrouwd en gaan samenwonen in de woning.

Verhuurder verweerd zich hier tegen, het voorstel dat gedaan is was een redelijk voorstel, nu blijkt dat de gegevens foutief waren en de verhuurder ziet zich niet verplicht een nieuw voorstel te doen op basis van foutieve gegevens.

De rechter oordeelt dat de verhuurder niet verplicht is een nieuw voorstel te doen, gebaseerd op foutieve gegevens. De huurder heeft een redelijk voorstel afgewezen, de huurder heeft nu geen rechten om een tegenvoorstel bij de verhuurder af te dwingen. De verhuurder was van het begin niet verplicht het eerste voorstel te doen. De eis van de huurder wordt afgewezen en veroordeeld in de proceskosten.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON