Rookoverlast onderburen.

Kenmerk: KK09-328
Datum uitspraak: 16 april 2009
Rechter: D.H. de Witte
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: geen

Opnieuw zoeken:

Kern

Rook en luchtjes komen door de betonnen constructie van de woning naar boven. Hier ondervind de huurder last van en klaagt bij de verhuurder. Verhuurder dicht de openingen maar huurder meldt dat nog steeds sprake is van overlast. Huurder spant kort geding aan om verhuurder te dwingen tot technisch onderzoek van de woning.

Samenvatting

Huurder woont geruime tijd op de woning, de woning is een uit beton opgetrokken gebouw. De huurder heeft na het verhuizen van de onderburen last van stank en rook overlast. De huurder heeft dit geregeld bij de verhuurder gemeld. Na enkele klachten is de verhuurder langs geweest en heeft de verhuurder rookontwikkeling geconstateerd.
Hierna is een monteur voor de automatische ventilatie langs geweest. Deze heeft geconstateerd dat de ventilatie correct werkt, op een later tijdstip is het systeem gereinigd en een nieuwe ventilator geplaats.
De verhuurder heeft alle openingen die er met de beneden woning zijn afgedicht. Wat tot gevolg heeft dat er geen rook (of luchtjes) uitwisseling tussen de woningen kan verplaatsen.

De huurder eist dat de verhuurder op straffe van een dwangsom verplicht wordt een professioneel bedrijf een technisch onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaak van de rookoverlast en hier een technisch rapport over naar de huurder te versturen.

Verhuurder verweert zich hier tegen. De verhuurder heeft zelf de rookoverlast niet geconstateerd. Alle openverbindingen tussen de beide woningen zijn al afgedicht en de verhuurder is van mening dat de huurder de woning niet goeds (genoeg) ventileert. In de woning zijn alle ramen dicht en de ventilatie strips gesloten, geconstateerd tijdens de bezoeken aan de woning.

De rechter beoordeeld dat het in deze zaak zeer lastig is om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van overlast. Dit wordt door de verhuurder met klem ontkend. Indien hier wel sprake van is, is dit een bedreiging voor de gezondheid en een verstoring van het woongenot.
De huurder moet in ieder geval er zorg voor dragen dat de woning goed wordt geventileerd. Gelet op de onzekere feitelijk situatie moeten beide partijen hun eigen proceskosten compenseren.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON