Servicekostenafrekening door rechter beoordeeld

Kenmerk: 9911334 CV EXPL 22-7281
Datum uitspraak: 9 december 2022
Rechter: C.W. Inden
Instantie: rechtbank amsterdam
Winnaar: verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder kreeg niet tijdig een afrekening servicekosten en heeft de kwestie aan de huurcommissie voorgelegd. Terwijl het in behandeling was, stelde verhuurder een afrekening op. De huurcommissie kwam tot een lagere betalingsverplichting. Hierop legde de verhuurder het voor aan de rechter en eiste dat een herziene, lagere afrekening werd vastgesteld. De rechter geeft op de meeste punten de verhuurder grotendeels gelijk, behalve op het groenonderhoud.

Samenvatting

Huurder kreeg niet tijdig een afrekening servicekosten en heeft de kwestie aan de huurcommissie voorgelegd. Terwijl het in behandeling was, stelde verhuurder een afrekening op. De huurcommissie kwam tot een lagere betalingsverplichting. Hierop legde de verhuurder het voor aan de rechter en eiste dat een herziene, lagere afrekening werd vastgesteld. De rechter geeft op de meeste punten de verhuurder gelijk.
Verhuurder moet de daadwerkelijke kosten onderbouwen en het is daarop aan huurder om aan te tonen dat de kosten niet redelijk zouden zijn.
Wat betreft groenonderhoud slaagt huurder er in, deze betoogt dat het groen een openbaar karakter heeft. Verhuurder geeft aan dat het groenonderhoud het gras tussen de tegels van de parkeerplaats weghouden is. De parkeerplekken worden aan derden verhuurd, dus zijn deze kosten niet voor huurder.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON