Servicekostenprocedure VvE kosten mogen worden doorberekend.

Kenmerk: CV 10-296
Datum uitspraak: 23 augustus 2010
Rechter: M.C. Scholten
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

De rechter oordeelt dat VvE kosten (eigenaarslasten) doorberekend mogen worden in de servicekosten van de huurder. OZB(WOZ) kosten daarentegen niet.

Samenvatting

Huurder en verhuurder zijn aan het begin van de huurovereenkomst overeengekomen dat de kale huur 1.050, – euro en de servicekosten 500, – euro per maand bedragen. De verhuurder heeft een jaar afrekeningen maakt en stelt vast de servicekosten hoger zijn en verzoekt de huurder het nog verschuldigde bedrag te voldoen. De huurder is niet met de verhuurder eens en weigert te betalen. De verhuurder begint een incasso traject met behulp van een incassobureau.
De huurder blijft weigeren en de huurder start een procedure bij de Kantonrechter.

Tijdens de procedure worden alle punten van de servicekosten doorgenomen. De verhuurder wil via de servicekosten de OZB belasting aan de huurder doorberekenen. Deze kosten worden door de rechter afgewezen. Echter de kosten voor de VvE mag de verhuurder wel doorberekenen Hoger beroep puntentelling, grensgeval wel/niet geliberaliseerd, ook al wordt ik gezien als eigenaarslasten. Echter vallen bij deze VvE hier ook kosten onder voor schoonmaak en verzekering van gemeenschappelijke ruimtes.

De rechter stelt de servicekosten vast (iets lager dan de verhuurder) maar de huurder blijft verplicht het nog verschuldigde bedrag aan de verhuurder te betalen, inclusief rente (die op een laster tijdstip is vastgesteld). Tevens wordt de huurder veroordeeld in de kosten van geding.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON