Terugvorderen bemiddelingskosten

Kenmerk: 15-17933
Datum uitspraak: 3 mei 2016
Rechter: mr. M.D. Ruizeveld
Instantie: Kamer voor Kantonzaken
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Bemiddelingsbureau moet worden geacht als lasthebber van de verhuurder te hebben opgetreden, zodat huurder geen bemiddelingskosten verschuldigd was.

Samenvatting

Woonruimte werd niet geadverteerd. Huurder kreeg via via de naam van de bemiddelaar omdat deze een woonruimte aanbood die eerder door een vriend van de huurder werd afgewezen. Huurder had interesse in deze woonruimte. Woonruimte werd hem getoond, waarna de bemiddelaar (tevens de echtgenoot van de verhuurder) meedeelde: “Wij hebben besloten dat jij de nieuwe huurder van de woonruimte wordt, gefeliciteerd”. Deze uitspraak doet de bemiddelaar de das om in de procedure: met ‘wij’ kan niets anders worden bedoeld dan de bemiddelaar en de verhuurder samen. De bemiddelaar trad dus op als lasthebber van de verhuurder. De bemiddelingskosten dienen te worden terugbetaald.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON