Terugvorderen woning na renovatie – voorlopige voorziening afgewezen

Kenmerk: 10243126 KK EXPL 22-777
Datum uitspraak: 15 juni 2023
Rechter: Konings
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: Verhuurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder is terwijl huurder in wisselwoning zit, de gerenoveerde woning aan anderen gaan verhuren. Voorlopige voorziening afgewezen omdat er onvoldoende duidelijkheid is.

Samenvatting

Huurder huurt een grote sociale huurwoning gelegen op 2 etages. Zijn verhuurder heeft hem in een wisselwoning gezet in hetzelfde pand en is aan het renoveren geslagen.
Er staat werkelijk niets op papier over wisselwoning of renovatie. Nu krijgt huurder te horen dat hij eigenlijk de zolderetage illegaal zou hebben gebruikt en dat zij na renovatie nog maar 50% van de woning zal terugkrijgen, namelijk die zolder. Dat wil hij natuurlijk niet.
Huurder heeft al een getuigenverklaring dat zijn woning altijd al 2 verdiepingen besloeg en een paar jaar geleden zou er ook een puntentelling gemaakt zijn door !WOON.
Afloop: Voorlopige voorziening afgwezen. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de woning van huurder al bijna een jaar wordt verhuurd aan 4 studenten voor veel meer geldt. Terwijl huurder dus in zijn wisselwoning zit. De huur is echter wel tijdelijk. Na de zitting onderhandeld maar de onderhandelingen liepen vast omdat huurder eigenlijk geen huurverhoging wilde noemen en alleen maar zijn woning terug wil, terwijl de woning inmiddels ingrijpend is verbouwd (er is een achterhuis bijgetrokken terwijl de zolder is afgesplitst). Verhuurder kwam ook niet met een redelijk tegenvoorstel. De is is gewijzigd en alsnog is de woning gevorderd op het moment dat het tijdelijk huurcontract met de huidige huurders afloopt. Blijkens het KG vonnis heeft de rechter echter moeite met het feit dat er geen duidelijkheid bestaat over de status van de zolder. Hoorde deze nu bij het gehuurde zoals huurder stelt of niet zoals verhuurder. Een bodemprocedure moet gestart worden om duidelijkheid te krijgen.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON