Terugvordering contractkosten.

Kenmerk: 1050975 K
Datum uitspraak: 28 mei 2010
Rechter: O.J. van Leeuwen
Instantie: Sector Kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder bracht bij huursters contractkosten in rekening deze vari‰ren rond de 200, – euro. Huursters vinden deze kosten ter hoog en vorderen deze terug. De rechter beoordeeld dat de huursters in hun gelijk staan en wijst de vordering toe.

Samenvatting

Een groep huursters vordert van de verhuurder en deel van de contractkosten terug. Volgens de huursters heeft de verhuurder buitensporig veel contractkosten in rekening gebracht en deze kosten niet goed gespecificeerd. De kosten varieerden rond de 200, – euro per contract.

De verhuurder verweert zich hier tegen door het aanvoeren van rekeningen en aktes toont aan dat de beheerder volgens een uurtarief werkt. Daarnaast wordt er een vast tarief in gerekend voor het opstellen van de huurovereenkomsten, dit was 180, – euro in 2004 en 215, – euro in 2007/08.

De rechter beoordeeld dat de doorberekende kosten niet redelijk zijn. Tevens worden deze niet goed onderbouwd en is de eis van de huursters aannemelijker. Hierbij neemt de kantonrechter de argumentatie uit de dagvaarding van Peter Commandeur over. Hij stelt dat is in het beleid van de Huurcommissie uit artikel 6 Huurprijswet (HPW) oud, een gemiddelde uurloon in technische en industrieberoepen in 2003 21,50 euro bedroeg.
Op dit uurloon mag 30% overheadkosten worden berekend, dit totaal bedrag is beduidend lager dan dat de verhuurder heeft doorberekend aan de huursters.
De rechter verlaagt op basis van deze argumenten de contractkosten naar gemiddeld 30, – euro per huurster, de vordering wordt toegewezen aan de huursters.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON